Tentoonstelling: Geen


Over De Grote Kerk:

Van november tot en met maart zijn er geen exposities.

De Amsterdamse architect Warnsinck maakte het ontwerp voor de huidige kerk, die op 4 mei 1851 in gebruik werd genomen.
Op dezelfde plaats werd in 1263 de St. Maartenskerk (genoemd naar de stadsheilige van Gorcum) ingewijd.
Na de Reformatie werd de kerk Grote Kerk genoemd.
In 1813/1814 raakte het gebouw door beschietingen van Pruisen en Fransen ernstig beschadigd en in 1844 werd besloten de kerk af te breken.
Bij de afbraak ontdekte men een groot aantal muurschilderingen (fresco’s), die rond 1400 waren aangebracht en waarvan er nog één bewaard is gebleven.
Deze is na veel omzwervingen sinds 2009 weer in de kerk te vinden.
In 2005 kwam ook het grafmonument van de laatste Van Arkel, Wilhelmina van Paffenrode- van Arkel, weer terug in de kerk.
Sinds 2013 is er een permanente expositie van vier prachtig gerestaureerde Statenbijbels, die zeker het ‘bekijken’ waard zijn.
Het verwerven van deze voor de kerk zo belangrijke stukken is het werk geweest van de Stichting ‘Vrienden van de Grote Kerk’.

Bätz-Witte-orgel

Het orgel werd gebouwd door de fa. Witte met gebruikmaking van materialen van het orgel uit 1761 gebouwd door H. Bätz, waarvan het pijpwerk afkomstig was van het voorgaande orgel uit 1666 en vervaardigd was door S. Cousijns.
Op 18 september 1853 werd het orgel in gebruik genomen.
Sinds die tijd heeft het diverse restauraties ondergaan.
Het pijpwerk uit de 16e en 17e eeuw maakt het orgel heel bijzonder. (Gedetailleerde informatie bij de ingang.)

Vanaf de ingebruikname van het orgel in  1853  werd  het  achtereenvolgens  door vier hoofdorganisten bespeeld, te weten: dhr. Appel sr; dhr. Appel jr; dhr. Jan Bonefaas, Gerben Budding en tenslotte de huidige hoofdorganist Arjan Versluis.
In de orgelwereld is het Bätz-Witte- orgel een geliefd instrument en veel beroemde organisten hebben het orgel bespeeld.

Tijdens de openingstijden zijn er altijd mensen aanwezig die nog meer over het gebouw kunnen vertellen.

Het bezoek aan de Grote Kerk, de toegang tot de exposities en de lunchconcerten is gratis, maar wij stellen een vrijwillige bijdrage ‘gedeponeerd in de toren of in de collectezak bij de uitgang’ voor het onderhoud van de kerk zeer op prijs.

Het neo-classicistische gebouw is beeldbepalend voor het centrum van de stad Gorinchem.
Op dezelfde plaats stond eerder een gotische kerk, de Sint Maartenskerk, die op 12 april 1263 werd ingewijd.

Rond 1570 werd de Sint Maartenskerk ‘De Kerk’ en later in tegenstelling tot de ‘Kleine Kapel’ (Kerk) in de Arkelstraat de ‘Grote Kerk’.
Van november 1813 tot februari 1814 vonden er beschietingen plaats tussen de Fransen die in de stad lagen en de Russen en Pruisen die met hun schepen op de rivier de Merwede lagen.
De kerk werd zodanig beschadigd dat er alleen bij mooi weer erediensten konden worden gehouden.
Op 31 augustus 1844 moest de Grote Kerk op last van Burgemeesters en Wethouders gesloten worden.

De toenmalige leden van de Kerkvoogdij zagen geen andere oplossing dan het gebouw af te breken.
De Amsterdamse architect Warnsinck maakte het ontwerp voor de driebeukige basiliek met romaanse en classicistische trekken (= neo-classicisme).
Op 4 mei 1851 vond de inwijding van het huidige gebouw plaats en op 18 september 1853 werd het door de heer Witte van de fa. Bätz & Co. gebouwde orgel in gebruik genomen.

Momenteel wordt de Grote Kerk niet alleen voor erediensten gebruikt, maar het gebouw heeft ook zijn plaats gekregen bij herdenkingen, tentoonstellingen, concerten en andere culturele en sociale activiteiten die binnen het kader van de kerk passen.

De Grote Kerk is het waard om als cultureel erfgoed goed te worden onderhouden, zodat ze behouden blijft voor de stad en de regio.
De Stichting ´Vrienden van de Grote Kerk´ wil haar steentje daar graag aan bijdragen.
De Hervormde Gemeente Gorinchem bezit vier bijzondere statenbijbels die in 2012 en de eerste helft van 2013 met een financiele bijdrage van de Vrienden gerestaureerd zijn.
Deze vier Bijbels worden tijdens de openingstijden “in samenwerking met de “Stichting Vrienden van de Grote Kerk” in de Grote Kerk tentoongesteld.
Een rondleiding (voor groepen € 1,50 per persoon, met een minimum van € 25,00) is mogelijk. Wij zorgen dan voor een deskundige gids.
Neemt u dan contact op met: Stichting Vrienden van de Grote Kerk Gorinchem.

Meer informatie over de Vrienden van de Grote Kerk: http://grotekerkgorinchem.nl